TÜMBİFED ve Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü öncülüğünde 'Minber Kapı Örtüleri Projesi'

Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TÜMBİFED) ile İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü ortak projesi olan "Minber Kapı Örtüleri Projesi" kapsamında İstanbul'da bulunan tarihi camilerin minberleri araştırıldı.

 

Proje kapsamında Nuruosmaniye Camii ve Fatih Camii’nde, TÜMBİFED Genel Başkanı Cemil Bilge, İstanbul Müftü Yardımcısı Ahmet Aktürkoğlu incelemelerde bulundu.

 

İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü ile Tüm Bürokrat ve İş İnsanları Federasyonu (TÜMBİFED) iş birliğinde yürütülen "Minber Kapı Örtüleri Projesi" kapsamında, İstanbul'da bulunan tarihi Camilerin minberleri araştırıldı. Yapılan araştırma sonrası camilerin minber kapılarına örtülen örtülerden, örtüsü olmayan, geleneğe uygun olmayan uygulamaların olduğu tespit edildi. Yapılan bu araştırmalar ışığında tarihimizin topraklarımıza mirası olan camilerimizin sanatsal duruşuna yakışır nitelikte, minber kapı örtüleri tasarlamak ve üretimini gerçekleştirmek amacıyla İstanbul İl Müftülüğü ile yapılan istişareler doğrultusunda konu ile alakalı alanında uzman olan hocalarımızın eşliğinde, geçmişte neler yapılmış, gelenekte nasıl bir üslup izlenmiş olduğuna dair Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü, Türk-İslam Eserleri Müzesi gibi kurumlarda ve İstanbul Camilerinde araştırma ve gözlemler yapıldı.

 

TÜMBİFED Genel Başkanı Cemil Bilge, TÜMBİFED Yönetimden de; Mehmet Hüsrev, Arif Ekşi, Ayşe Çebi, proje kapsamında oluşturulan Danışma Kurulu, İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mahmut Çetin teşrifleriyle Nuruosmaniye Camii ve Fatih Camii'nin minber kapı örtüsünün yerine örtülmesini gerçekleştirildi.